Sposób przygotowania:
Ryż z duszonymi warzywami, zdrowo i kolorowo
Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy w zasadzie jednego garnka. Pomijając gotowanie ryżu w osobnym. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryki, pora, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę, natkę pietruszki szatkujemy. Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Kiedy się odpowiednio rozgrzeje, wrzucamy wszystkie warzywa. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy kostkę warzywną, ziele oraz liść laurowy. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie a woda jeszcze nie odparuje, zdejmujemy pokrywkę z garnka. Mięso z udka kroimy na kawałki, dodajemy do warzyw. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy układając duszone warzywa na wierzchu.