alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ryż z jabłkami i nutką wanilii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj serwujemy obiad na słodko

Ryż z jabłkami i nutką wanilii

Składniki:

Ryż z jabłkami i nutką wanilii

 

  • 3 torebki ryżu
  • 1 kg jabłek ( najlepiej renet)
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami i nutką wanilii
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cukier kryształ i cynamon, wszystko dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ryżu posypać 2 łyżeczkami cukru waniliowego, na to wyłożyć połowę startych jabłek, następnie na to drugą połowę ryżu, posypać resztą cukru waniliowego i wyłożyć drugą połowę jabłek. Zapiec w piekarniku ok. 60 min w temp. 180 stopni.