WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Ryż z jabłkiem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, zdrowy i pożywny deser lub pełnowartościowy posiłek na śniadanie czy podwieczorek. Dla dzieci i dorosłych.

Ryż z jabłkiem i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z jabłkiem i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkiem i cynamonem

ETAP 1:

Suchy ryż odmierzyć i wsypać do rondla z grubszym dnem. Odmierzone zimne mleko (użyłam mleka 1,5% tłuszczu) wlać do ryżu. Wsypać cukier waniliowy i zagotować.

Zmniejszyć płomień gazu na minimalny i dusić ryż pod przykryciem aż zrobi się miękki i wciągnie całe mleko. W razie potrzeby można dolać trochę mleka.

Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem i dodać do ugotowanego ryżu.

Dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze kilka minut żeby jabłko zmiękło. Wyłożyć do miseczki. Podawać na gorąco lub na zimno.

Ryż z jabłkiem i cynamonem
Ryż po uduszeniu z jabłkiem i cynamonem w rondlu
Ryż z jabłkiem i cynamonem
Starte jabłko z cynamonem dodane do ugotowanego ryżu
Ryż z jabłkiem i cynamonem
Ryż ugotowany na mleku z cukrem waniliowym
Ryż z jabłkiem i cynamonem
Suchy ryż zalany zimnym mlekiem przed ugotowaniem