Sposób przygotowania:
Zapiekany ryż z jabłkiem
Ryż wymieszać z wodą , mleko nastawić na ogień ze szczyptą soli. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać wodę z ryżem.Dodać szczyptę kurkumy. Gotować 30 minut do miękkości.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce, wrzucić na roztopione masło i smażyć. Dodać 4 łyżki cukru i cynamon do smaku.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na spód połowę ryżu jabłka i resztę ryżu , udekorować jabłkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut.
Około 5 minut przed wyjęciem polać jogurtem wymieszanym z 4 łyżkami cukru.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce, wrzucić na roztopione masło i smażyć. Dodać 4 łyżki cukru i cynamon do smaku.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na spód połowę ryżu jabłka i resztę ryżu , udekorować jabłkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut.
Około 5 minut przed wyjęciem polać jogurtem wymieszanym z 4 łyżkami cukru.