mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż z jajkiem i zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryż w tej zielonej wersji ma niecodzienny smak no i skutecznie poprawia humor:)

Ryż z jajkiem i zielonym groszkiem

Składniki:

Ryż z jajkiem i zielonym groszkiem

 

  • 150 g długoziarnistego ryżu,
  • 3 ubite jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 cebule dymki, posiekane,
  • 125 g ugotowanego groszku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli,
  • pokrojona cebulka i sezam do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jajkiem i zielonym groszkiem
Ryż gotować 12-15 min, odcedzić, dobrze opłukać zimną wodą i ponownie odcedzić. Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając.W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę groszek i lekko podsmażyć przez 2-3 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy, sól, wszystko dobrze wymieszać i jeszcze chwilkę około 2 minut podsmażyć.
Włożyć na miseczki, posypać pokrojoną w piórka dymką i sezamem.