Sposób przygotowania:
Ryż z karmelizowanymi jabłkamiETAP 1:
Ryż ugotować i przestudzić, jabłka obrać i pokroić w ćwiartki lub większą kostkę.
½ szklanki cukru wsypać na patelnię dodać 1 łyżeczkę wody i rozpuścić do powstałego karmelu dodać jabłka i chwilkę razem podsmażyć na koniec dodać sok cytrynowy i cynamon, wymieszać i przestudzić.
ETAP 2:
Ryż przełożyć do miski dodać do niego pozostały cukier i żółtka jajek, dokładnie wymieszać.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier puder i cały czas ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
ETAP 4:
na dnie ułożyć warstwę ryżu do ½ wysokości naczynia lekko go ugniatając na ryżu ułożyć jabłka
ETAP 5:
przykryć bezą którą posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym do 180-190 st piekarniku około 30 minut.
Podawać w miseczkach w których się piekły zaraz po wyjęciu z piekarnika do polania proponuję podać słodką śmietankę.
Megi-