iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ryż z karmelizowanymi jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Moim zdaniem nie ma bardziej jesiennej potrawy jak ryż z jabłkami i pomimo, że jabłka są dostępne przez cały rok to z tymi jesiennymi smakuje najlepiej.

Ryż z karmelizowanymi jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryż z karmelizowanymi jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z karmelizowanymi jabłkami

ETAP 1:

Ryż z karmelizowanymi jabłkami
Jabłka zkarmelizować na patelni z cukrem.

Ryż ugotować i przestudzić, jabłka obrać i pokroić w ćwiartki lub większą kostkę.
½ szklanki cukru wsypać na patelnię dodać 1 łyżeczkę wody i rozpuścić do powstałego karmelu dodać jabłka i chwilkę razem podsmażyć na koniec dodać sok cytrynowy i cynamon, wymieszać i przestudzić.

ETAP 2:

Ryż z karmelizowanymi jabłkami
Wszystkie składniki do ryżu dokładnie wymieszać.

Ryż przełożyć do miski dodać do niego pozostały cukier i żółtka jajek, dokładnie wymieszać.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier puder i cały czas ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Ryż z karmelizowanymi jabłkami
Tylko takie miseczki które nadają się do pieczenia.

Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą

ETAP 4:

Ryż z karmelizowanymi jabłkami

na dnie ułożyć warstwę ryżu do ½ wysokości naczynia lekko go ugniatając na ryżu ułożyć jabłka

ETAP 5:

Ryż z karmelizowanymi jabłkami

przykryć bezą którą posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym do 180-190 st piekarniku około 30 minut.

Podawać w miseczkach w których się piekły zaraz po wyjęciu z piekarnika do polania proponuję podać słodką śmietankę.