mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny ryż z dodatkiem marchewki

Ryż z marchewką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z marchewką

 

  • ryż 1 szkl.
  • woda 3 szkl.
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • marchew 1 szt.
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • natka pietruszki 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ryż z marchewką
Ryż wsypuję do rondelka i zalewam wodą. Doprowadzam wodę do wrzenia, a następnie zmniejszam ogień, przykrywam garnek i gotuję przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Roztapiam masło w dużej patelni na średnim ogniu i zrumieniam na niej cebulę. Dodaję imbir i obraną, startą na dużych oczkach marchew oraz sól do smaku i mieszam. Zmniejszam ogień do minimum i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Gdy ryż się ugotuje, dodaję go do masy marchwiowej i wszystko delikatnie mieszam. Doprawiam do smaku. Dekoruję posiekaną kolendrą lub pietruszką.
Ryż z marchewką
W rondelku gotuję w wodzie ryż ok. 20 minut aż będzie miękki
Ryż z marchewką
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażam startą marchewkę

Tagi:

marchewka ryż