Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż z mięsem z kurczaka i porą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ryż z gotowanym mięsem i porą jest bardzo smaczny. Można go podawać sam jako danie lub z dodatkiem sosu i surówki.

Ryż z mięsem z kurczaka i porą

Składniki:

Ryż z mięsem z kurczaka i porą

 

Sposób przygotowania:

Ryż z mięsem z kurczaka i porą
Por pokroić w krążki, ugotowane mięso w kostkę. Masło utrzeć z żółtkami do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Ryż opłukać i ugotować na sypko w osolonej wodzie razem z pokrojoną porą, osączyć, ostudzić. Następnie do ryżu dodać śmietanę, mięso, żółtka, pianę z białek, wsypać natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ryż przełożyć do garnka, przykryć i wstawić do garnka z gotującą się wodą (do 2/3 wysokości naczynia z ryżem). Gotować pod przykryciem 45 minut lub zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.