jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Śmietanowe ragout z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Filety z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę lub w paseczki. Pora pokroić w plasterki, a pieczarki umyć dokładnie i również pokroić...

Śmietanowe ragout z kurczaka

Składniki:

Śmietanowe ragout z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowe ragout z kurczaka
Filety z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę lub w paseczki. Pora pokroić w plasterki, a pieczarki umyć dokładnie i również pokroić na kawałki (mogą być większe, bo i tak skurczą się podczas gotowania).



a teflonowej patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego pokrojonego pora i lekko podsmażyć. Gdy już będzie zrumieniony, wrzucić do niego pieczarki. Dusić tak długo, aż odparuje cała woda. Tak przygotowane grzyby przełożyć do niedużego garnka. na patelni ponownie rozgrzać porządnie dwie łyżki oleju i obsmażyć na nim kawałki kurczaka. Gdy już mięso będzie ładnie zrumienione, przełożyć je do garnka z grzybami i porem. Dodać do całości kostkę rosołową i zalać wodą tak, aby potrawa była przykryta. Przykryć garnek i dusić całość na wolnym ogniu około godziny - część wody w tym czasie odparuje.



Kilka łyżek płynu z potrawy dodać do śmietany i rozmieszać dodając mąkę. Taką miksturą zaklepać potrawkę, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.



Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Na wierzchu można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki . Jeśli ktoś nie lubi zapachu białego pieprzu (jest dość intensywny), można oczywiście użyć pieprzu zwykłego. Potrawa zyska troszkę inny, bogatszy smak, jeśli do smażonego kurczaka dorzucimy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.



Smacznego :-)