Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ugotowany ryż podsmażony z pieczarkami i cebulką, a następnie zapieczony z jajkami i tartym żółtym serem.

Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak płyn z grzybów odparuje, dodać ryż i kurkumę. Wymieszać, chwilę razem podsmażać. Ryż z grzybami przełożyć do naczynia do zapiekania, lekko ugnieść. W ryżu zrobić 4 zagłębienia. Wbić w nie po jednym jajku.Jajka oprószyć lekko solą i pieprzem. Na wierzchu rozsypać starty na tarce o dużych oczkach ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.
Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami
Ugotowany ryż i kurkuma dodane do podsmażonych pieczarek.
Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami
Jajka wbite w zagłębienia zrobione w ryżu.