alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ryż z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodka zapiekanka ryżowa, na deser raczej

Ryż z rodzynkami

Składniki:

Ryż z rodzynkami

 

  • 3 jajka
  • 10 dag ryżu
  • 15 dag rodzynek
  • 500 ml mleka 3,6%
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Ryż z rodzynkami
Oddzielić białka od żółtek. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, po czym wymieszać z żółtkami i rodzynkami (uprzednio namoczonymi i odsączonymi). Dodać mleko i cukier. Delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Dodać skórkę pomarańczową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temp. 170 st. C przez 35 minut.

Tagi:

ryż jajko jajka