gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ryż z sosem selerowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta i szybka potrawa na obiad.

Ryż z sosem selerowym

Składniki:

Ryż z sosem selerowym

 

  • 20 dag ryżu
  • 15 dag szynki konserwowej
  • seler naciowy z liśćmi
  • cebula
  • 1/2 słoiczka kon. pomidorowego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 l bulionu z kostki
  • łyżka śmietany
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • maggi

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem selerowym
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę konserwową kroimy w 1 cm kostkę. Selera myjemy i osuszamy , odrywamy liście i rwiemy na mniejsze kawałki, łodygi kroimy Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Na patelni rozgrzewamy masło i zasypujemy mąką tworząc jasną zasmażkę, wsypujemy podsmażoną cebulę, podlewamy bulionem i mieszając dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos zabielamy śmietaną. Dodajemy pokrojone łodygi selera i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy. Do sosu wsypujemy liście selera i szynkę, przyprawiamy maggi i polewamy ryż.

Tagi:

ryż szynka seler