Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ryż ze świeżymi truskawkami jest bardzo smaczny.

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z truskawkami i bitą śmietaną
Do garnka wlać wodę dodać surowe masło, zagotować, wsypać ryż ( nie mieszać) gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż prawie całkowicie wchłonie wodę, dodać mleko, 1 łyżkę cukru i cukier waniliowy. Gotować do miękkości. Ryż wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać, docisnąć, wystudzić. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Następnie ryż zsunąć na płaski talerz, ułożyć truskawki i ozdobić bitą śmietaną.

Tagi:

ryż