Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z truskawkami i pianą z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taka wersja ryżu spodoba się każdemu dziecku

Ryż z truskawkami i pianą z białek

Składniki:

Ryż z truskawkami i pianą z białek

 

  • 20 dag ryż,
  • 2 szkl mleko,
  • 4 łyżki cukier,
  • 5 dag masło,
  • 2 łyżi dżem,
  • 1/2 kg truskawki,
  • 4 szt białka,
  • 2 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 3 łyżki rodzynki,
  • tłuszcz do formy,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Ryż z truskawkami i pianą z białek
Mleko z masłem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, zagotować, dodać ryz i ugotować na sypko. Do przestudzonego ryżu dodać dżem, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki lub zmiksować. Ryż i truskawki układać warstwami w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch, posypać pozostałym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.

Tagi:

ryż