mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie jest proste, niedrogie, a efekt bardzo smaczny! Jest podobne do leczo, jednak bez mięsa, w wersji wegetariańskiej.

Ryż z warzywami

Składniki:

Ryż z warzywami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Można zrobić ryż z kurkumą, przepis poniżej.
Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w kostkę lub paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Kabaczka i ogórki obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Cebulę w piórka zszatkować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Przełożyć do garnka, następnie dodać paprykę, ogórki i kabaczka. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Doprawić do smaku cukrem, sproszkowaną papryką, pieprzem oraz ulubionymi ziołami - u mnie lubczyk, bazylia, oregano.
Podawać z ryżem.