lenazkiw

lenazkiw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Ryż zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pycha;)))))))))))))))))))))))

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami

 

  • 12 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6 łyżeczek konfitury
  • jedna druga litra mleka
  • 15 dag ryżu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami
Mleko zagotuj wraz z solą. Do zagotowanego mleka wsyp ryż i całość gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Rodzynki umyj pod ciepła wodą. Oddziel żółtka od białek.. Utrzyj żółtka na puszystą pianę z 10 dag masła, cukrem, skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Dodaj ryż i rodzynki wymieszaj wszystko razem. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy ryżowej. Formę do zapiekanki posmaruj masłem i wlej do niej masę ryżową. Jabłka umyj przekrój na pół usuń środek jabłka. Tak przygotowane połówki jabłek skrop z sokiem z cytryny i włóż do ryżu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni wstaw do niego ryż i piecz go w tej temp 45 minut. Przed podaniem jabłka napełnij konfiturą.