Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami
Mleko zagotuj wraz z solą. Do zagotowanego mleka wsyp ryż i całość gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Rodzynki umyj pod ciepła wodą. Oddziel żółtka od białek.. Utrzyj żółtka na puszystą pianę z 10 dag masła, cukrem, skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Dodaj ryż i rodzynki wymieszaj wszystko razem. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy ryżowej. Formę do zapiekanki posmaruj masłem i wlej do niej masę ryżową. Jabłka umyj przekrój na pół usuń środek jabłka. Tak przygotowane połówki jabłek skrop z sokiem z cytryny i włóż do ryżu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni wstaw do niego ryż i piecz go w tej temp 45 minut. Przed podaniem jabłka napełnij konfiturą.