Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami
Wodę z mlekiem , solą i masłem zagotować wsypać przepłukany ryż. Chwile pogotować . Gdy będzie al dente wyłączyć dodać cukier i szczelnie przykryć pokrywką. W tym czasie jak ryz się nam tai obieramy jabłka i ścieramy na tarce lub kroimy w plasterki. Teraz smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem (margaryna lub masło) Ryż w garnku dzielimy sobie na 2 lub 3 części. Na dno dajemy część ryżu na to dajemy jabłka posypujemy cynamonem (jak kto lubi). Jak są jabłka kwaśne można jeszcze posypać je łyżką cukru. Na jabłka dajemy ryż i znowu jabłka i ryż. Na wierzch dajemy kilka wiórek masła. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut w temp. 180 stopni.
pinecha
Agusia74
Dokładnie :) Osobiście bardzo lubię .
bobasek7
Sasha