Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z szynką lub kiełbasą.
Ryż ugotować na sypko,kostkę przypraw rozgotować w 1/8 l.wywaru
a szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę lub zemleć.Ryż wymieszać z
szynką,dodając tyle wywaru,aby masa była niezbyt wilgotna,dopraw-
-ić do smaku solą,pieprzem.Półmisek do zapiekania wysmarować tłuszczem,wyłożyć ryż z szynką na półmisku,oblać śmietaną rozmąconą żółtkiem i tartym żółtym serem,posypać wierzch resztą
tartego sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min..Gdy ser się zrumieni na jasnozłoty kolor,wyjąć i podawać na tym samym półmisku.Osobno podawać surówkę z jarzyn.
a szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę lub zemleć.Ryż wymieszać z
szynką,dodając tyle wywaru,aby masa była niezbyt wilgotna,dopraw-
-ić do smaku solą,pieprzem.Półmisek do zapiekania wysmarować tłuszczem,wyłożyć ryż z szynką na półmisku,oblać śmietaną rozmąconą żółtkiem i tartym żółtym serem,posypać wierzch resztą
tartego sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min..Gdy ser się zrumieni na jasnozłoty kolor,wyjąć i podawać na tym samym półmisku.Osobno podawać surówkę z jarzyn.