mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż ziołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, aromatyczny ryż czosnkowo-ziołowy

Ryż ziołowy

Składniki:

Ryż ziołowy

 

  • 2 szt. ryzu w woreczku
  • 1 łyżka zioł prowansalskich
  • 1 łyżka natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż ziołowy
Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zioła myję, osuszam i drobno siekam. Czosnek obieram, drobno siekam lub przepuszczam przez praskę. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku, smażę aż lekko się zrumienią. Następnie dodaję posiekane zioła i posiekaną natkę pietruszki oraz odsączony ostudzony ugotowany ryż. Doprawiamy na koniec do smaku solą i pieprzem. Napełniam masą ryżową z dodatkami filiżanki, odwracam do góry nogami na talerze. Ryż podaję jako dodatek do obiadu.

Tagi:

ryż