Sposób przygotowania:
Ryżowa zapiekanka 2
Ryż gotować 15 minut, na wolnym ogniu, w dużej ilości posolonej wody. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać przyprawy i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zrumienią. Dodać groszek i obrane ze skórki, pokrojone pomidory i część natki pietruszki. Warzywa posolić do smaku i gotować do miękkości. Do ugotowanego, miękkiego ryżu dodać jogurtu i delikatnie wymieszać. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Następnie rozłożyć warzywa, przykryć je pozostałym ryżem i wyrównać powierzchnię. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 minut. Zapiekankę posypać posiekanymi orzechami i natką pietruszki.