Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ryżowe babeczki z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ryż, mięso i botwinka. Całość zapieczona w formie do babeczek. Smaczne danie na obiad można podać z ulubionym sosem.

Ryżowe babeczki z botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe babeczki z botwinką

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe babeczki z botwinką
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem i mięsem mielonym - najlepiej wieprzowo-drobiowym. Niezbyt długo, żeby nie wysuszyć mięsa. Dodać do ugotowanego ryżu. Botwinkę umyć i drobno posiekać. Dusić na patelni pod przykryciem, aż zmięknie. Można podlać wodą i ją odparować. Ryż wymieszać z mięsem wbijając jajka. Dodać botwinkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Nałożyć do foremek na muffinki (u mnie serduszka) dobrze dociskając. Zapiekać w temperaturze 180 *C przez 30min. Smacznego!
Ryżowe babeczki z botwinką
Podsmażone mięso z cebulą dodać do ryżu.
Ryżowe babeczki z botwinką
Do ryżu i mięso dodać miękką usmażoną botwinke.
Ryżowe babeczki z botwinką
Całość dokładnie wymieszać. Ryż nabierze różowego koloru.
Ryżowe babeczki z botwinką
Napełnić formkę na muffinki dokładnie dosiskając ryż.