iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ryżowe babeczki z musem rabarbarowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Trochę inny sposób na zapiekany ryż, ale równie pyszny - z musem rabarbarowym.

Ryżowe babeczki z musem rabarbarowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryżowe babeczki z musem rabarbarowym

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki ugotowanego i zimnego ryżu
  • Dodatkowo:
  • 4 duże laski rabarbaru
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Ryżowe babeczki z musem rabarbarowym
Ciasto; Białka jajek ubić na sztywno z 4 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do piany z białek dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Białą i szklistą bezę ostrożnie połączyć z żółtkami jajek, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec z ugotowanym ryżem, delikatnie wymieszać. Foremki do babeczek napełnić ciastem (metalowe trzeba wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą )i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st piec 35 min. Mus rabarbarowy: Rabarbar obrać i pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić do puszczenia soku, następnie przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli i rozgotować gdyby zaczynało się nam przypalać podlać małą ilością wody. Babeczki po upieczeniu podawać polane musem rabarbarowym, smakują na ciepło jak i na zimno.
Ryżowe babeczki z musem rabarbarowym
Ciastem napełnić przygotowane foremki
Ryżowe babeczki z musem rabarbarowym
Z rabarbaru i cukru przygotować mus do babeczek
Ryżowe babeczki z musem rabarbarowym
Po upieczeniu ostrożnie wyjąć z foremek