Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ryżowe gołąbki w sosie pomidorowo paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryżowe gołąbki w sosie pomidorowo paprykowym, to moje piątkowe danie, które jest ulubioną opcją mojej córeczki.

Ryżowe gołąbki w sosie pomidorowo paprykowym

Składniki:

Ryżowe gołąbki w sosie pomidorowo paprykowym

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe gołąbki w sosie pomidorowo paprykowym
Ryż gotujemy w bulionie. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w kosteczkę, szklimy na maśle. Do miski przesypujemy ugotowany ryż, dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i maggi - mieszamy. Farsz powinien być pikantny.

Z kapusty oparzamy liście, ścinamy łyko, zawijamy w liście farsz.

Do szerokiego rondla przekładamy łyżkę masła, układamy liście kapusty na dnie, następnie gołąbki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę bądź paski, układamy między gołąbki.

Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi przykrywamy na wierzchu liśćmi.

Gotujemy pod przykryciem do miękkości liści ( gotuje w szybkowarze około godziny)