justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Ryżowe kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ryżowe kotleciki podawać do sałatek i potraw warzywnych.

Ryżowe kotleciki

Składniki:

Ryżowe kotleciki

 

  • 4 porcje:
  • 2 filiżanki ryżu ugotowanego na mleku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe tartego sera
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • olej
  • curry w proszku
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe kotleciki
Ryż gotować na osolonym mleku, powinien być bardzo miękki. Drobno pokrojoną cebulę smażyć na oleju na szklisto, zmieszać z przecierem pomidorowym, mąką, ubitymi jajkami, tartym serem, zieloną pietruszką i ryżem, ewentualnie posolić. Uformować z tej masy płaskie kotleciki i smażymy na oleju z obu stron. Z wierzchu posypać curry.