Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ryżowe muffinki z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowe muffinki z ryżem jaśminowym

Ryżowe muffinki z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe muffinki z malinami

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 woreczek ryżu jaśminowego
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5-6 łyżek brązowego cukru
  • maliny
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe muffinki z malinami
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, również pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy. W drugiej misce miksujemy dokładnie jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Płynne składniki wlewamy do sypkich, lekko mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż i niezbyt dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do papierowych papilotek ułożonych w blaszce do muffinek. Na górze układamy po 6-7 umytych i osuszonych malin. Pieczemy około 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do 180- 190 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ryżowe muffinki z malinami
miksujemy dokładnie jajka z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
Ryżowe muffinki z malinami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy.
Ryżowe muffinki z malinami
Płynne składniki wlewamy do sypkich, lekko mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż i niezbyt dokładnie mieszamy.
Ryżowe muffinki z malinami
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek ułożonych w blaszce do muffinek. Na górze układamy po 6-7 umytych i osuszonych malin.