Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ryżówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Złociste ciasteczka ryżowe

Ryżówki

Składniki:

Ryżówki

 

  • masło -1 kostka
  • jajka -3 szt
  • dżem z czarnej porzeczki -0,5 szkl
  • wiórki kokosowe -0,5 szkl
  • migdały zmielone -3 łyżki
  • cukier -5 łyżek
  • sól
  • kleik ryżowy -1 opak
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ryżówki
Migdały wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Masło przełożyć do miski dodać cukier,utrzeć na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać,szczyptę soli, jajka,kleik i wiórki wymieszane z innymi składnikami,zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki z dziurką pośrodku,układać na wyłożonych papierem blachach,piec 20 minut w 180 stop. Upieczone ciastka wyjąć,wgłębienia wypełnić dżemem, ostudzić.

Tagi:

jajko jajka