nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ryżowo - szpinakowe kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bezmięsne, sycące i wyraziste w smaku kotleciki z ryżu i szpinaku świetne w ramach przekąski, czy jako dodatek do obiadu.

Ryżowo - szpinakowe kotleciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowo - szpinakowe kotleciki

 

Sposób przygotowania:

Ryżowo - szpinakowe kotleciki
Ryż ugotować, a następnie gdy ostygnie przełożyć go do miski.

Niedużą cebulę w miarę drobno pokroić, a ząbki czosnku posiekać.

Na patelni rozpuścić masło, a następnie podsmażać na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać szpinak i podsmażać go do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody.

Po podsmażonego z cebulą i czosnkiem szpinaku dodać mąkę i jajka. Wszystko zamieszać i jeszcze przez moment podsmażać. Nieco przestygnięty szpinak dodać do ryżu. Wymieszać podsmażony szpinak z ugotowanym ryżem dodając do niego podczas mieszania 2 łyżki bułki tartej oraz doprawiając całość solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem do smaku.

Z gotowej masy powstałej z wymieszania ryżu ze szpinakiem formować średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej.

Kotlety smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Wyszło 6 średniej wielkości kotletów (na zdjęciu jest 5, bo jeden zjadłam zaraz po usmażeniu, bo kusił zapachem).
Ryżowo - szpinakowe kotleciki
Podsmażony z cebulą i czosnkiem szpinak z dodatkiem mąki i jajek przed dodaniem go do ryżu
Ryżowo - szpinakowe kotleciki
Podsmażony i przestygnięty szpinak dodany do ugotowanego ryżu
Ryżowo - szpinakowe kotleciki
Doprawiona i wymieszana masa na kotlety ze szpinaku i ryżu
Ryżowo - szpinakowe kotleciki
Uformowane i obtoczone w bułce tartej kotlety podczas smażenia na oleju