Sposób przygotowania:
Ryżowy przekładaniec
Ryż gotujemy w podanej ilości wody dodając kostkę rosołową. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i dusimy na odrobinie oleju. Wołowinę doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i podsmażamy. Marchewki obieramy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Ugotowany ryż mieszamy z ostra i słodką papryką, możemy doprawić solą i pieprzem. Połowę wkładamy do tortownicy o średnicy 21 cm. Na nim układamy poduszone pieczarki i mięso. Posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Wykładamy resztę ryżu. Ugotowane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy równomiernie na wierzchu zapiekanki. Posypujemy odrobiną tymianku i zapiekamy około 20 minut pod przykryciem w 180 stopniach.
misia5
zbysiowa
sammakko