SUPERPRZEPIS

Ryżowy przekładaniec

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ryżowy przekładaniec

Zapiekanka, której podstawowym składnikiem jest ryż. Trochę pieczarek, wołowiny a na wierzchu marchewka idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszne danie.

Składniki:

Ryżowy przekładaniec

 

Sposób przygotowania:

Ryżowy przekładaniec
Ryż gotujemy w podanej ilości wody dodając kostkę rosołową. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i dusimy na odrobinie oleju. Wołowinę doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i podsmażamy. Marchewki obieramy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Ugotowany ryż mieszamy z ostra i słodką papryką, możemy doprawić solą i pieprzem. Połowę wkładamy do tortownicy o średnicy 21 cm. Na nim układamy poduszone pieczarki i mięso. Posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Wykładamy resztę ryżu. Ugotowane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy równomiernie na wierzchu zapiekanki. Posypujemy odrobiną tymianku i zapiekamy około 20 minut pod przykryciem w 180 stopniach.