szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Ryżowy zawrót głowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dziki ryż z wołowiną i cebulą

Ryżowy zawrót głowy

Składniki:

Ryżowy zawrót głowy

 

Sposób przygotowania:

Ryżowy zawrót głowy
Mięso umyc, opłukać, pokroić w cienkie paski wzdłuż włókien.Składniki przypraw połączyć w misce, dodać mięso, starannie wymieszać wstawię do lodówki na przynajmniej 30 min. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę dymkę na 1/2 cm kawałki. Jaja roztrzepać z żółtkiem i odrobiną soli. Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 1/3 szklanki oleju, mocno rozgrzać włożyć mięso, mieszając smażyć minutę,wyłożyc łyżką cedzakową, osączyć z oleju nad patelnią; przełożyć do cedzaka. Cebulę przesypac na patelnię z olejem, mieszając smażyć aż stanie się szklista, przesunąć ją na bok, patelnię przechylić tak, aby olej ściekł na drugi brzeg, cebulę wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Masę jajeczną wlać na patelnię z pozostałym po smażeniu cebuli olejem, mieszając smażyć aż się zetną. Dodać ryż, pół łyżeczki soli i rozkruszoną kostkę rosołową, wymieszać , mocno podgrzać ryż, około 5 minut na małym ogniu. Wlać rosół przy brzegu patelni, wymieszać z ryżem, dodać mięso, cebulę i cebulę dymkę,