Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rzepa faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rzepy obrać, umyć i ściąć wierzchnie części. Wydrążyć ostrożnie ostrym nożem

Rzepa faszerowana

Składniki:

Rzepa faszerowana

 

Sposób przygotowania:

Rzepa faszerowana
Rzepy obrać, umyć i ściąć wierzchnie części. Wydrążyć ostrożnie ostrym nożem ile się da żeby nie uszkodzić. Mięso z tłuszczem zmielić, dołożyć jajko, bułke namoczoną w mleku i wyciśniętą, sól, pieprz, gałkę muszkatolową, utarte goździki, przesmażoną na maśle cebulę. Wymieszać i nałożyć farsz w wydrążone rzepy, nakryć ściętymi częściami, obwiązać nitką i ułożyć w naczyniu. Dołożyć resztę masła, zalać wodą i gotować aż rzepa będzie miękka. Po ugotowaniu sos zaprawić mąką, zagotować. Rzepę ułozyć na półmisku i zalać sosem.