Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy o smaku mango czekolada
KREM CZEKOLADOWY:
Czekoladę połamać i wsypać do śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia- mieszając. Schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder. Do masła, wmiksować po łyżce zimną czekoladę.
KREM MANGO:
Mango obrać i 'wydobyć' miąższ. Wymieszać z cytryną. Żelatynę zalać zimną wodą, a następnie wstawić naczynie z nią do wrzątku- mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, wmiksować stopniowo cukier puder, mango i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać do połączenia.
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka. Zmniejszyć obroty dodać mąki z proszkiem. Lekko wymiksować . Przelać na formę i miec 15 min w 180*C .
MASA CUKROWA:
Mąkę wraz z cukrem przesiać do misy. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej (jak wyżej). Dodać ją do cukru z mąką wraz z cytryną. Zagnieść. Tworzyć ozdoby i kolorować barwnikami wedle upodobań :)
WYKONANIE:
Biszkopty przełożyć kremami. Obłożyć masą marcepanową i udekorować przygotowanymi ozdobami.
Czekoladę połamać i wsypać do śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia- mieszając. Schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder. Do masła, wmiksować po łyżce zimną czekoladę.
KREM MANGO:
Mango obrać i 'wydobyć' miąższ. Wymieszać z cytryną. Żelatynę zalać zimną wodą, a następnie wstawić naczynie z nią do wrzątku- mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, wmiksować stopniowo cukier puder, mango i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać do połączenia.
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka. Zmniejszyć obroty dodać mąki z proszkiem. Lekko wymiksować . Przelać na formę i miec 15 min w 180*C .
MASA CUKROWA:
Mąkę wraz z cukrem przesiać do misy. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej (jak wyżej). Dodać ją do cukru z mąką wraz z cytryną. Zagnieść. Tworzyć ozdoby i kolorować barwnikami wedle upodobań :)
WYKONANIE:
Biszkopty przełożyć kremami. Obłożyć masą marcepanową i udekorować przygotowanymi ozdobami.