Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Saganaki - Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dzięki krewetkom można w parę chwil zrobić dobrą kolację i wywrzeć dobre wrażenie na gościach - wszystko można przygotować wcześniej a zapiec przed samym podaniem.

Saganaki - Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Saganaki - Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą

 

  • 400 g. krewetek (obrane / mrożone)
  • 100 g. sera feta lub (starty parmezan)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 1/2 cytryny (sok)
  • kolendra (mielona)
  • wędzona papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • SOS POMIDOROWY
  • olej (do smażenia)
  • 1 puszka pomidorów (pokrojone / 400 g.)
  • 5 ząbków czosnku (posiekać)
  • 100 ml białego wina
  • oregano (suszone)
  • 1 pęczek szczypiorku (posiekać)

 

 

Sposób przygotowania:

Saganaki - Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą
► Krewetki rozmrozić, wypłukać na sicie i odstawić do odsączenia, następnie skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. ► Na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu, wrzucić krewetki i obsmażyć około 1 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego w którym będą pieczone. ► SOS POMIDOROWY : na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, szczypiorek i krótko podsmazyć (około 2 minuty), następnie dodać bez skórki drobno pokrojone pomidory, wlać wino, posypać oregano i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszająć. ► Krewetki ułożone w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym i z wierzchu pokruszyć serem feta (najlepiej zrobić to za pomocą rąk), piec w nagrzanym piekarniku w 220C przez 12 minut / Termoobieg /.
Saganaki - Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą
Krewetki z wierzchu pokruszyć serem feta (najlepiej zrobić to za pomocą rąk) i piec w nagrzanym piekarniku.
Saganaki - Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą
Obsmażone krewetki przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem pomidorowym.
Saganaki - Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą
Krewetki rozmrozić i wypłukać na sicie - zgromadzić i przygotować pozostałe składniki.