Sposób przygotowania:
Saganaki - Krewetki Zapiekane z Winem i Fetą
► Krewetki rozmrozić, wypłukać na sicie i odstawić do odsączenia, następnie skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. ► Na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu, wrzucić krewetki i obsmażyć około 1 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego w którym będą pieczone. ► SOS POMIDOROWY : na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, szczypiorek i krótko podsmazyć (około 2 minuty), następnie dodać bez skórki drobno pokrojone pomidory, wlać wino, posypać oregano i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszająć. ► Krewetki ułożone w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym i z wierzchu pokruszyć serem feta (najlepiej zrobić to za pomocą rąk), piec w nagrzanym piekarniku w 220C przez 12 minut / Termoobieg /.