Deva_666

Deva_666

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Sajgonki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja interpretacja tego azjatyckiego przepisu Sajgonki można przygotować również w wersji wegetariańskiej. :)

Sajgonki

Składniki:

Sajgonki

 

  • opakowanie papieru ryżowego do sajgonek
  • chińska mieszanka warzywna (koniecznie musi zawierać bambus i grzybki mun)
  • świeży czosnek
  • pierś z kurczaka
  • sos sojowy
  • mieszanka przypraw do kuchni chińskiej
  • makaron sojowy
  • olej do smażenia
  • ryż basmati
  • sos słodko kwaśny lub chiński

Sposób przygotowania:

Sajgonki
Pierś kurczaka kroimy w długie, wąskie paseczki które polewamy sosem sojowym, a następnie obsypujemy przyprawą i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. Mięso pozostawiamy na około 20 minut,aby przeszło przyprawami. W tym czasie na patelnię wrzucamy mieszankę warzywną, którą smażymy na odrobinie oleju. Makaron sojowy wrzucamy na pięć minut do wrzącej wody (nie gotując), następnie zaś odcedzamy i kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do warzyw makaron i mięso i smażymy aż kurczak będzie dopieczony.W czajniku gotujemy wodę. Do dużej miski wlewamy odpowiednio tyle wrzątku i tyle zimnej wody, by zawartość była ciepła. W misce namaczamy papier ryżowy, rozkładamy na desce i wygładzamy rękami aż stanie się miękki i elastyczny. U dołu placka nakładamy podłużny pasek farszu. Składamy najpierw dwa przeciwległe boki, a potem dolny bok do wewnątrz i zwijamy placek. Sajgonki należy smażyć na głębokim oleju - jeśli będzie go za mało a temperatura będzie za niska przywrą do siebie nawzajem lub do dna patelni. Podajemy z ryżem i sosem.Smacznego :3