czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Sajgonki na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Krążki ciasta ryżowego i makaron sojowy namoczyć z zimnej wodzie

Sajgonki na ostro

Składniki:

Sajgonki na ostro

 

  • 20 krążków ciasta ryżowego
  • 50 g makaronu sojowego
  • marchewka
  • 4 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 3-4 paluszki krabowe
  • czerwona papryczka chili
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • sól
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki na ostro
Krążki ciasta ryżowego i makaron sojowy namoczyć z zimnej wodzie. Po ok. 10 min. osączyć. Makaron pokroić w 4 cm kawałki. Ciasto ryżowe pozostawić do wyschnięcia. Marchew obrać, pokroić w cienkie plastry. Dymkę pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W woku silnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podgrzać. Wrzucić mielone mięso, kiełki fasoli, marchew. Smażyć 2-4 min., ciągle mieszając. Dodać drobno pokrojone paluszki krabowe, smażyć jeszcze minutę. Włożyć makaron sojowy i wymieszać. Chili rozciąć wzdłuż, usunąć nasiona, miąższ drobno pokroić. Wymieszać z mięsem. Farsz doprawić sosem ostrygowym i ew. solą. Masę ułożyć na krążkach ryżowych. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, złożyć do środka i zrolować. Końce mocno docisnąć. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju