Sposób przygotowania:
Sakiewki grzybiarza
Kiszoną kapustę po odciśnięciu z soku kroimy i z dodatkiem wody dusimy chwilę. Pora myjemy i siekamy w pół plastry. Smażymy na oleju wraz z pieczarkami pokrojonymi w plastry kilka min(ok 5-7min). Następnie pieczarki z porem przekładamy do kapusty i mieszamy ciągle dusząc. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do reszty składników w rondlu. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i papryki. Dokładnie mieszamy aby smaki się połączyły. Dusimy jeszcze 5 min i odstawiamy aby farsz przestygł. W tym czasie zabieramy się za ciasto. Mąkę zagniatamy z margaryną jednym żółtkiem, szczyptą soli i śmietaną. Powstałe kruche ciasto rozwałkowujemy i talerzykiem deserowym wycinamy koła. Na środku każdego kładziemy łyżkę farszu. Brzegi podnosimy do góry i sklejamy(wyglądem ma przypominać sakiewkę. Z pozostałego jajka oddzielamy żółtko od białka, roztrzepujemy i właśnie nim smarujemy każdą sakiewkę. Pieczemy 20-25 min w 180C aż się zarumienią/