paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Sakiewki mięsno- warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sakiewki z mięsem kurczaka oraz warzywami zapiekane z serem .

Sakiewki mięsno- warzywne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sakiewki mięsno- warzywne

 

  • 2 sztuki udko kurczaka
  • papier ryżowy
  • 3 sztuki marchew
  • 8-10 różyczek brokuł
  • 4 sztuki dymka
  • 2 sztuki ziemniak
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 kolba kukurydza
  • czosnek granulowany do smaku
  • 10 dag ser zółty
  • curry do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • 3 łyżki majonez
  • 1 łyżka ketchup

Sposób przygotowania:

Sakiewki mięsno- warzywne
Udka kurczak ugotować ( można użyć takich z gotowanego rosołu) gdy wystygną mięso pokroić na małe kawałki.Ziemniaka i marchew obrać ugotować wraz z kolbą kukurydzy i różyczkami brokuła do miękkości w lekko osolonej wodzie. Marchew i ziemniaka skroić, posiekać również dymkę. Warzywa połączyć z mięsem i wymieszać. Na koniec farsz doprawić do smaku solą, pieprzem , mieloną papryką słodką i curry. Papier ryżowy na kilka sekund włożyć do ciepłej wody tak by stał się on wiotki. Na środek papieru nakładamy łyżkę farszu i papier zawijać tak by farsz nie wypadał. Sakiewki układać w naczyniu do zapiekania i posypać serkiem startym. Majonez wymieszać z curry i ketchupem. Po upieczeniu sakiewek polać je sosem można posypać dymką.
Sakiewki mięsno- warzywne
Marchew i ziemniaka skroić, posiekać również dymkę. Warzywa połączyć z mięsem i wymieszać.
Sakiewki mięsno- warzywne
Na koniec farsz doprawić do smaku solą, pieprzem , mieloną papryką słodką i curry.
Sakiewki mięsno- warzywne
Papier ryżowy na kilka sekund włożyć do ciepłej wody tak by stał się on wiotki. Na środek papieru nakładamy łyżkę farszu i papier zawijać tak by farsz nie wypadał.
Sakiewki mięsno- warzywne
Sakiewki układać w naczyniu do zapiekania i posypać serkiem startym.