Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałata ze szparagami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

zielona przekąska - smaczna i pożywna

Sałata ze szparagami

Składniki:

Sałata ze szparagami

 

  • 15 młodych, cienkich szparagów zielonych,
  • kilka liści sałaty masłowej,
  • kilka /kilkanaście jajeczek przepiórczych,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • naturalnego+1 łyżka octu jabłkowego+1 łyżeczka musztardy Dijon+1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Sałata ze szparagami
Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Składniki sosu wymieszać dokładnie, doprawić. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli trzeba obrać - moje były młodziutkie więc nie musiałam tego robić. Pokroić na 3-5 cm kawałki. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić najpierw części dolne szparagów, oprószyć szczyptą cukru, smażyć 1-2 min. , dodać resztę kawałków, podlać 2 łyżkami wody, dusić 2-3 min.. Na koniec, gdy zmiękną, ale będą jędrne, oprószyć lekko solą i pieprzem. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu. Sałatę i koperek opłukać, osączyć, porwać na mniejsze kawałki. Rozłożyć na talerzach, posypać szparagami, dodać połówki jajeczek, polać sosem, podawać od razu.