Sposób przygotowania:
Sałatka a'la Gyros
Pierś z kurczaka czyścimy, i kroimy na paski bądź w kostkę. Tak przygotowane mięsko zalewamy 250 ml wody i dodajemy przyprawy gyros i odstawiamy.
pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy. Po ok. 5 minutach dodajemy mięsko wraz z zalewą i gotujemy tak długo, aż cała woda odparuje.
gotujemy ryż ( do wody można dodać szczyptę kurkumy - wówczas ryż będzie zabarwi się na ładny żółty kolor;)).
ogórek i cebulę kroimy w kosteczkę, sałatę lodową należy "poszarpać".
po odparowaniu wody układamy sałatkę w warstwy.
na dno miski kładziemy mięso z pieczarkami, na to 3 łyżki majonezu, który rozsmarowujemy.
na majonez kładziemy ogórek, cebulę, na to ugotowany ryż, na to ketchup, który też rozsmarowujemy.
na to kładziemy sałatę lodową, można ja posypać dodatkowo pieprzem czarnym mielonym oraz vegetą.
smacznego:)
pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy. Po ok. 5 minutach dodajemy mięsko wraz z zalewą i gotujemy tak długo, aż cała woda odparuje.
gotujemy ryż ( do wody można dodać szczyptę kurkumy - wówczas ryż będzie zabarwi się na ładny żółty kolor;)).
ogórek i cebulę kroimy w kosteczkę, sałatę lodową należy "poszarpać".
po odparowaniu wody układamy sałatkę w warstwy.
na dno miski kładziemy mięso z pieczarkami, na to 3 łyżki majonezu, który rozsmarowujemy.
na majonez kładziemy ogórek, cebulę, na to ugotowany ryż, na to ketchup, który też rozsmarowujemy.
na to kładziemy sałatę lodową, można ja posypać dodatkowo pieprzem czarnym mielonym oraz vegetą.
smacznego:)
misia53
Mirka227