Sposób przygotowania:
Sałatka bakaliowo-śledziowa Eli
Filety śledziowe umyć pod bieżącą wodą. Zalać śledzie wodą i moczyć od 1 do 2 godzin,w zależności od słoności płatów. Wymoczone płaty śledziowe dokładnie odsączyć. Płaty przekroić wzdłuż na pól i następnie pokroić w paski około 1 centymetra. Suszone morele i śliwki pokroić w paseczki. Pomarańczę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić pomarańczę na cząstki i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Orzechy włoskie pokroić dość grubo. Do miski włożyć pokrojone śledzie,pomarańczę,suszone morele,śliwki,orzechy,cebulę i majonez. Doprawić sałatkę solą pieprzem do smaku. Całość wymieszać ,przełożyć do pojemnika z pokrywką i włożyć do lodówki na całą dobę,żeby smaki się przegryzły. wyjąć sałatkę z lodówki,nałożyć do łódeczek wafelkowych i od razu podawać,żeby wafelki nie rozmiękły. Smacznego!