kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Sałatka brokułowa z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowa, smaczna, subtelna, przysmak nie tylko dla wegetarian.

Sałatka brokułowa z czerwoną soczewicą

Składniki:

Sałatka brokułowa z czerwoną soczewicą

 

  • kilka różyczek świeżego brokuła
  • 1/4 fioletowej cebulki
  • 1/2 miseczki startej cukinii
  • 1/2 średniego, żółtego pomidora
  • 2 i 1/2 łyżki czerwonej soczewicy
  • kilka liści sałat: lodowej i masłowej
  • łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • dwie łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki ciemnego miodu
  • szczypta pestek dyni
  • po szczypcie estragonu, bazylii i pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Sałatka brokułowa z czerwoną soczewicą
Różyczki brokuła myjemy i gotujemy na parze ok. 18 minut, do czasu, aż zmiękną, ale nie stracą jędrności i ładnego koloru. Soczewicę gotujemy na parze 10-15 minut, zalewając dwa razy większą ilością wody z odrobiną soli. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Ścieramy do miseczki cukinię na grubych oczkach. Dodajemy do niej oliwę, szczyptę chili, sól, ocet, sok z cytryny, miód, ugotowaną soczewicę. Mieszamy. Pomidora kroimy na cząstki. Cebulę drobno siekamy na pół-plastry. Na sałacie układamy na przemian po cząstce pomidora i różyczce brokuła. Jedną różyczkę kładziemy na środek. Całość dekorujemy cebulką, układamy mieszankę soczewicy i cukinii. Posypujemy pestkami dyni (możemy je wcześniej uprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne), przyprawami ziołowymi i pieprzem. Podajemy z ciemnym pieczywem tuż po przyrządzeniu. Smacznego!