Sposób przygotowania:
Sałatka brokułowa z czerwoną soczewicą
Różyczki brokuła myjemy i gotujemy na parze ok. 18 minut, do czasu, aż zmiękną, ale nie stracą jędrności i ładnego koloru. Soczewicę gotujemy na parze 10-15 minut, zalewając dwa razy większą ilością wody z odrobiną soli. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Ścieramy do miseczki cukinię na grubych oczkach. Dodajemy do niej oliwę, szczyptę chili, sól, ocet, sok z cytryny, miód, ugotowaną soczewicę. Mieszamy. Pomidora kroimy na cząstki. Cebulę drobno siekamy na pół-plastry. Na sałacie układamy na przemian po cząstce pomidora i różyczce brokuła. Jedną różyczkę kładziemy na środek. Całość dekorujemy cebulką, układamy mieszankę soczewicy i cukinii. Posypujemy pestkami dyni (możemy je wcześniej uprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne), przyprawami ziołowymi i pieprzem. Podajemy z ciemnym pieczywem tuż po przyrządzeniu. Smacznego!