Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Sałatka Indyjska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryż wypłukać dokładnie ( tak aby woda była całkiem czysta ) dodać kostkę rosołową ugotować w ...

Sałatka Indyjska

Składniki:

Sałatka Indyjska

 

  • 100 dag ryżu
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • mała cebula
  • strąk czerwonej papryki świeżej ( lub konserwowej )
  • 1 pomarańcz
  • kostka rosołowa
  • 3łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oliwy ( oleju )
  • pół szklanki keczupu ostrego
  • 1 łyżeczka płaska bazylii
  • sól
  • pieprz
  • natka z pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka Indyjska
Ryż wypłukać dokładnie ( tak aby woda była całkiem czysta ) dodać kostkę rosołową ugotować w dużej ilości wody na sypko , odcedzić dokładnie wystudzić . Paprykę pokroić na kostkę .Cebulę obrać i pokroić na drobno.



Pomarańcz obrać usunąć białą błonę pokroić dowolnie. Sok cytrynowy wymieszać z keczupem doprawić solą, bazylią i pieprzem mieszając stopniowo dolewać oliwę ucierać chwilę.



Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki , polać sosem delikatnie wymieszać na końcu dodać bardzo drobno pokrojoną natkę z pietruszki.



Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa

Tagi:

ryż