kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Sałatka koktailowa z krewetek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Droga!! Ale jeśli mamy wyjątkowych gości-smakoszy jest gwarancja sukcesu. Dla mnie pycha.

Sałatka koktailowa z krewetek

Składniki:

Sałatka koktailowa z krewetek

 

  • 25 dag krewetek Tiger
  • 25 dag krewetek królewskich
  • 25 dag krewetek koktajlowych
  • 10 dag mięsa z kraba- nie paluszków!!
  • sól, biały pieprz
  • sok z 2 limonek

 

 

  • sos:
  • 8 łyżek dobrego majonezu light
  • 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżka dżemu morelowego
  • 1 papryczka chili oczyszczona i rozdrobniona
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, biały pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Sałatka koktailowa z krewetek
Krewetki oczyszczamy, jeśli nie są ugotowane wcześniej, wrzucamy je po oczyszczeniu na wrzątek i parzymy ok. 3 min. Zalewamy sokiem z limonek i zostawiamy an godzinkę w chłodnym miejscu. Robimy sos, czyli: dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie jego składniki, na końcu doprawiamy i podejmujemy decyzję odnośnie jego ostrości, w zależności kogo zamierzamy tym nakarmić-:) Ja osobiście daję jeszcze kilka kropli tabasco na koniec.Teraz warzywka i owoce: sałaty oczyszczamy, rwiemy, lodową na nieco większe kawałki, cześć lodowej odkładamy do dekoracji dna salaterek. Koper włoski obieramy, kroimy na cienkie plasterki, nawet w paseczki. Grejpfruta obieramy, również z gorzkiej białej skórki, dzielimy na cząstki. Mandarynki osączamy.Sałatę wraz z fenkułem i owocami mieszamy w misce. Na dnie każdej salaterki układamy liście sałaty lodowej, wsypujemy mieszankę salat z owocami i krewetki. Całość pozostawiamy tak jak jest a sos podajemy osobno. Ja polewam sałatki sosem od razu, krewetki przechodzą jego smakiem, dekoruję limonkami i porwanymi listkami kolendry.