fanatic1125

fanatic1125

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Sałatka mieszana z płatkami kwiatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wartość kaloryczna 1 porcji 245 kcal

Sałatka mieszana z płatkami kwiatów

Składniki:

Sałatka mieszana z płatkami kwiatów

 

  • 1/2 główki sałaty (masłowej lub rzymskiej)
  • 1/4 ogórka sałatkowego
  • Pęczek rzodkiewek
  • 1 duży, mięsisty pomidor
  • 1 średnia marchew
  • 50 g pieczarek
  • 2 garście młodych listków mniszka lekarskiego, nasturcji, trybuli i szpinaku
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 3 łyżki octu malinowego
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ziołowej musztardy
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
  • Kwiatki ogórecznika, nasturcji, stokrotki i tymianku

Sposób przygotowania:

Sałatka mieszana z płatkami kwiatów
1. Liście sałaty umyć, osuszyć i podzielić na kawałki. Ogórek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Umyte rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidory w kostkę (usunąć nasady szypułek). Obrane marchewki zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wyszorować i podzielić na ćwiartki. Listki zieleniny i szczypiorek umyć i osuszyć. Szczypiorek drobno posiekać.

2. Wszystkie składniki wraz z pestkami dyni i kaparami zmieszać razem w salaterce.

3. Przygotować sos utrzeć ocet z solą, pieprzem i musztardą. Dolać oliwę, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.

4. Polać sałatkę sosem i wszystko razem ostrożnie zamieszać. Porcje sałatki przyozdobić umytymi kwiatami.