Sposób przygotowania:
Sałatka mieszana z płatkami kwiatów
1. Liście sałaty umyć, osuszyć i podzielić na kawałki. Ogórek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Umyte rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidory w kostkę (usunąć nasady szypułek). Obrane marchewki zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wyszorować i podzielić na ćwiartki. Listki zieleniny i szczypiorek umyć i osuszyć. Szczypiorek drobno posiekać.
2. Wszystkie składniki wraz z pestkami dyni i kaparami zmieszać razem w salaterce.
3. Przygotować sos utrzeć ocet z solą, pieprzem i musztardą. Dolać oliwę, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.
4. Polać sałatkę sosem i wszystko razem ostrożnie zamieszać. Porcje sałatki przyozdobić umytymi kwiatami.
2. Wszystkie składniki wraz z pestkami dyni i kaparami zmieszać razem w salaterce.
3. Przygotować sos utrzeć ocet z solą, pieprzem i musztardą. Dolać oliwę, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.
4. Polać sałatkę sosem i wszystko razem ostrożnie zamieszać. Porcje sałatki przyozdobić umytymi kwiatami.