Sposób przygotowania:
Sałatka ,,Pluskające rybki’’
Ziemniaki i marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam. Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Mięso makreli obrałam z ości i rozdrobniłam. Szczypior opłukałam i osuszyłam. Ziemniaki, marchew, ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami. W przezroczystej salaterce układałam warstwami: 1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu. Trzonkiem widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów. Posypałam niewielką ilością pokrojonego szczypioru.
zbysiowa
edytaha
Pomysł na szprotki wprawdzie podpatrzony, ale reszta, czyli skład sałatki, mojego autorstwa. Dziękuję Madziu :)
zbysiowa
Takie a'la akwarium hihi, bardzo mi się podoba;)
edytaha
I w dodatku jest smaczne :)
dża
MagdaMM
2milutka
Netka
edytaha
Elficzna
jaNina
monikaT83
edytaha
Pomysł na dekorację podpatrzony, ale warto było go "zmałpować", bo sałatka świetnie wygląda - zdjęcie tego w pełni nie oddaje :)