Sposób przygotowania:
Sałatka rybna
Dokładnie wymieszać składniki sosu, przykryć, wstawić na pół godziny do lodówki. Wodę z winem, korzeniami i ziołami gotować pod przykryciem 5-8 minut, włożyć filety z dorsza i gotować na małym ogniu 15-20 minut, zostawić w wywarze do ostygnięcia. Łodygi selera pokroić w cienkie paski, obrane jabłko zetrzeć na tarce do jarzyn lub pokroić w cienkie słupki, skropić sokiem z cytryny. Dokładnie umyte i sparzone grejpfruty przekroić na pół, delikatnie wyjąć miąższ, pokroić go w kostkę, usunąć pestki, połączyć z jabłkiem i selerem. Przestudzoną rybę osaczyć na sicie, pokroić w kostkę, dodać do sałatki, polać schłodzonym sosem, delikatnie wymieszać, przykryć, wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Przed podaniem ułożyć w salaterce lub w połówkach grejpfrutów, udekorować listkami mięty.