PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Sałatka śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Klasyczna warstwowa sałatka śledziowa, która zawsze gości na naszym stole na święta wielkanocne i Boże Narodzenie.

Sałatka śledziowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka śledziowa

 

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa
Ziemniaki i marchewki szorujemy i gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy warzywa do wystygnięcia. Ziemniaki i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i siekamy na drobno nożem lub ścieramy na tarce. Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z majonezem. Warzywa układamy naprzemiennie z śledziami i sosem. Wyrównujemy górną warstwę i posypujemy sałatkę startym jajkiem.
Sałatka śledziowa
Po nabraniu sałatki widać wszystkie jej warstwy.