ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 138]

Sałatka śledziowa z burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka jest bardzo smaczna, zawsze jest u nas na każdą Wigilie, robimy ja raz do roku, najlepiej ją przygotować z 3 godziny przed podaniem.

Sałatka śledziowa z burakiem

Składniki:

Sałatka śledziowa z burakiem

 

  • ziemniaki ugotowane w mundurkach 8 sztuk,
  • buraki ugotowane 4 sztuki,
  • ogórki kiszone 3 sztuki,
  • cebula 2 sztuki,
  • jabłka 2 sztuki,
  • jajka ugotowane na twardo 6 sztuk,
  • groszek zielony 1/2 puszki,
  • majonez 200 ml,
  • jogurt grecki 380 ml,
  • pieprz mielony i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z burakiem
Ziemniaki ugotować w mundurkach i dobrze je wystudzić, obrane pokroić w kostkę. Buraki ugotowane do barszczu ze skórką obrać, wystudzone pokroić w kostkę.

Obrane ze skórki kiszone pokroić w kostkę, również cebule, jajka, jablka w kostkę, groszek zielony odcedzić na sitku.

Śledzie matiasy wymoczyć raz 30 minut w zimne wodzie, osuszyć recznikiem papierowym, pokroić w kostkę.

Majonez wymieszać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną.

W szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą, sos majonezowy, ogóreki kiszone, śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony.

Schować do lodówki na 3 godziny.