Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z serem
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo. Ostudzić i obrać. Oddzielić białko od żółtka. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Cebulkę obrać i posiekać w drobną kostkę. W misce wymieszać marchewkę, cebulkę i białko które, również ścieramy na drobnej tarce, kolej na żółty ser, również starty. Zółtka wrzucamy do małej miseczki wlewamy do nich 1/2 szkl. oleju, 4 łyżki musztardy (najlepiej, żeby to była musztarda rosyjska, która jest ostra, ale jeśli ktoś nie lubi proponuję zwykłą sarepską), wszystkie składniki dokładnie ugniatamy widelcem i mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku (według własnego uznania)Tylko proszę pamiętać, że śledzie zazwyczaj są słone więc z tą solą bym nie przesadzała:). Powstały sos wlewamy do utartych warzyw i jajek i dokładnie mieszamy. W jasnej misce układamy warstwowo warzywa, później śledzie i znów warzywa aż składniki nam się skończą. Tak ułożoną sałatkę serwujemy na stół. Smacznego!