Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka śledziowa z wołowina i ziemniaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka śledziowa z wołowina i ziemniaka

Składniki:

sałatka śledziowa z wołowina i ziemniaka

 

  • 6 filetów sledziowych,
  • 40 dag wołowiny,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 winne jabłko,
  • 1 seler,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • kilka małych marynowanych buraczków
  • Sos:
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

 

Sposób przygotowania:

sałatka śledziowa z wołowina i ziemniaka
Mięso ugotować w osolonej wodzie lub rosole, drobno pokroić. Ziemniaki i seler ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki, odłożyć do dekoracji. Ogórki, buraczki i obrane jabłko pokroić w kostkę. Filety śledziowe wymoczyć, pokroić w paski. Wszystkie składniki połączyć, polać przygotowanym sosem. Sałatkę udekorować ćwiartkami jajka. Odstawić na kilka godzin do lodówki.