redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Sałatka szparagi + kurczak + truskawki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami.

Sałatka szparagi + kurczak + truskawki

Składniki:

Sałatka szparagi + kurczak + truskawki

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 1 mały pęczek białych szparagów
  • 1 mały pęczek zielonych szparagów
  • 12 świeżych truskawek
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1⁄2 świeżego, oczyszczonego z nasion ogórka pokrojonego w cząstki
  • 8 ugotowanych jajek przepiórczych
  • 1 wędzona (ew. grillowana) pierś z kurczaka
  • Sos
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Borges
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • Sok z 1⁄2 cytryny
  • Sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka szparagi + kurczak + truskawki

Szparagi obierz i ugotuj (każdy rodzaj osobno) we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną cukru i wystudź. Sałaty wymieszaj delikatnie w misce ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz pokrojonym w paski kurczakiem.


Wszystkie składniki sosu zmiksuj blenderem i dopraw do smaku. Tak powstałym sosem skrop sałatkę i udekoruj ją cząstkami jajek przepiórczych.


Przepis na pyszną sałatkę wiosenną czeka na Was też tu >>>

Przepisy, autorstwa Konrada Birka, pochodzą ze Zdrowych Warsztatów Kulinarnych organizowanych przez Bosch, Fit&Easy i Borges.